Wie zijn wij?

Wij zijn inwoners uit Weert en omgeving, met onze huishoudens zijn wij aangesloten bij de coöperatie Herenboeren Land van weert. Uit ons midden hebben we een bestuur gekozen. Zij stellen zich aan u voor.

Jan-Jaap-Jansonius-web

Jan Jaap Jansonius

Penningmeester

Na beëindiging van mijn professionele loopbaan kreeg ik de handen vrij om nieuwe activiteiten op te pakken. Al mijn hele leven geïnteresseerd in flora en fauna, kreeg ik meer ruimte om te werken in de tuin. Nu is de wereld van de eigen tuin vrij beperkt en toen ik hoorde van Herenboeren Land van Weert, zag ik mogelijkheden om een steentje bij te dragen aan een groenere en mooiere wereld.

Eigen groenten en fruit verbouwen zit er niet in. Mijn tuin is te schraal en te droog, en aangezien ik heb geleerd dat je met je grond moet doen waar die voor geschikt is, betrek ik groenten en fruit van de supermarkt. Tot nu toe, want nu komen die voornamelijk van: Herenboeren Land van Weert!!!

Wie zijn wij?

Jan Poodt

Explotatie en ondersteuning van de boer

Ik ben geboren op een gemengd boerenbedrijf in de Achterhoek. Nadat ik ben afgestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen ben ik met mijn vrouw Marianne vertrokken naar Frankrijk. Hier hebben we 10 jaar een grote boerderij geleid. Onze drie dochters zijn in Frankrijk geboren en hebben dus een aantal jaren op een boerderij gewoond.

Tegenwoordig ben ik al een hele tijd directielid bij de Risse Groep en directeur projecten bij  dochteronderneming Prio Verve.
Marianne en ik hebben inmiddels vijf kleinkinderen. Zij zijn voor ons ook een reden dat wij het Herenboeren-concept Land van Weert willen ondersteunen.  Ik gun mijn kleinkinderen een kijkje op een boerderij om te laten zien hoe voedsel duurzaam en verantwoord wordt geproduceerd.

Carla-Verweerden

Carla Verweerden

Activiteiten/ communicatie

In ons gezin heeft verantwoorde voeding altijd een rol gespeeld. Ook zaken als natuurvriendelijk en duurzaam hadden altijd onze belangstelling. Maar wat kun je er zelf aan doen behalve kritisch zijn op wat je koopt, je afval scheiden, zonnepanelen op je dak en niet vaker de auto nemen dan nodig is? Oh ja, en lid zijn van Natuurmonumenten…. En toen kwam  Herenboeren voorbij.
Eigenlijk is het heel bizar dat de traditionele manier waarop bij de Herenboeren voedsel geproduceerd wordt, nu gezien wordt als vernieuwend. Ik ben betrokken bij Herenboeren omdat ik in het concept geloof. Aan het bouwen van de community wil ik graag een bijdrage leveren. Want een goede community betekent betrokkenheid en geïnformeerde leden. En dat moeten we uiteindelijk samen doen. Daar wil ik me sterk voor maken. 

Wie zijn wij?

Raymond Pahlplatz

Inrichting

Ik ben Raymond Pahlplatz en bevlogen natuurliefhebber. De kwaliteit van het agrarisch gebied staat onder druk door de sterk geïndustrialiseerde landbouw. Waar ik vroeger Grutto’s en Veldleeuweriken zag en hoorde, is het nu akelig stil geworden… Het concept van Herenboeren wil voorzien in een natuurinclusieve landbouw, waarbij op een duurzame en biologische manier wordt geproduceerd. Dat spreekt mij aan en daar zet ik me graag voor in! Ik ben heel benieuwd welke mooie landbouw- en natuur‘producten’ dat gaat opleveren.

Tiny van den Wittenboer

Tiny van den Wittenboer

Secretaris

Ik herinner me nog goed dat ik als kleine jongen wekelijks met de fiets aardappelen ging (moest) halen bij de boer buiten het dorp. Op het erf kon je naast de blaffende waakhonden, ook nieuwsgierige kippen, een ijdele pauw of een modderig varken tegenkomen. Suikerbieten en hooibalen lagen er ook. Vijftig jaar later is alles veranderd rondom ons voedsel en zijn we de verbinding met de bron van ons voedsel volledig kwijtgeraakt. We hebben eigenlijk geen idee meer wat er in ons voedsel zit en waar het vandaan komt. Voor mij was al een tijdje duidelijk; het moet anders, maar hoe …..?
 
Het concept om met zo’n 150 gezinnen zelf duurzaam voedsel te verbouwen vind ik ontzettend gaaf, gedurfd en uitdagend tegelijk. Genoeg redenen dus om mij in te zetten voor Herenboeren Land van Weert !
Annelies_Ramaekers_herenboeren_land_van_weert

Annelies Ramaekers

Bestuur

Ik ben Annelies Ramaekers, moeder van twee dochters en een zoon en inmiddels ook oma van een kleinzoon, een kleindochter en bonus kleindochter.
Toen we pas getrouwd waren, haalden we de groenten bij de boer in Swartbroek. Op een gegeven moment hield deze boer er mee op en haalden we de groenten in de supermarkt of op de markt, maar de lekkere boerenkool, vers van het land, bleven we missen.
Toen we hoorden van de Herenboeren, hoefden we niet lang er over na te denken of we ons zouden aansluiten bij dit initiatief.
Inmiddels ben ik na 25 jaar als peuterleidster gewerkt te hebben, weer thuis.
Ik wilde graag weer wat om handen hebben.
Inmiddels ben ik ook voorzitster bij de vrouwenbeweging van Zij-Actief Leuken en ik vind het leuk om ook actief bezig te zijn bij de Herenboeren.

Sylvia Kuipers

Sylvia Kuipers

Bestuur

Van mijn vader kreeg ik de belangstelling voor de natuur mee, en het gevoel daarvoor mede verantwoordelijk te zijn. Ik groeide op in een tijd dat goederen, en voedsel in het bijzonder, in steeds grotere overvloed beschikbaar kwamen. Maar dat moest goedkoop, ten koste van mens en dier. We hebben een keuze uit 20 soorten tandpasta, maar slechts een relatief klein hoekje van de supermarkt is ingeruimd voor de onbewerkte groenten die we zo hard nodig hebben en te weinig consumeren

Toen ik van het concept Herenboeren in Weert hoorde, kon ik niet anders dan me aansluiten. De enthousiaste verhalen maakten dat ik lid werd, de picknicks brachten me ertoe om een actieve rol te willen spelen. Het enthousiasme van alle leden heeft me gestimuleerd om me aan te melden voor een bestuurstaak. Samen verantwoordelijkheid dragen voor een duurzame voedselproductie geeft op veel manieren energie.