Recept van de week

  • C U R T I D O

    In Zuid-Amerika zeer geliefd bij broodjes met draadjesvlees. Ondertussen lijkt het ook erg op de duitse en oostenrijkse zure rauwkost. Voor wie kool wil leren fermenteren is dit een mooi instaprecept. Superlekker als winterfrisse salade en lang houdbaar!

     

    Ingrediënten

    1 middelgrote kool in dunne reepjes (witte kool of rode kool)

    2 wortels, geschrapt en geraspt

    1 kleine ui in dunne plakjes

    1 eetlepel gedroogde oregano

    100 ml (cider)azijn

    1 eetlepel zout

    2 jalepeno pepers en/of 1 theelepel cayennepeper (eventueel)

    1 weckpot van 2 liter of grote augurkenpot

     

    Bereidingswijze

    • Meng de kool, de wortels, ui, oregano, azijn, en zout in een grote kom. Leg er een bord op en laat het 1 uur staan op kamertemperatuur.
    • Meng en kneed met je handen het mengsel goed door, zodat de kool vocht loslaat. Laat weer even staan en kneed dan weer door. De kool wordt langzaam een beetje zachter.
    • Voeg evt jalepeno pepers en cayennepeper toe.
    • Schep het gekneusde mengsel in een steriele pot en druk alles stevig aan zodat de kool onder water staat.
    • Draai het deksel op de pot en draai weer een klein stukje terug zodat de ontsnappende gassen eruit kunnen of klem de weckpot vast.
    • Laat het gerecht tenminste 1 dag op kamertemperatuur fermenteren in een donkere ruimte. Hoe langer je fermenteert, hoe zachter de textuur en hoe zuurder de smaak.
    • Zet de pot in de koelkast zodra je tevreden bent met de smaak, de fermentatie stopt dan. De kool is nu enkele maanden houdbaar in de koelkast

     

    Variaties:

    Gebruik een rode ui bij rodekool

    Gebruik dille ipv van oregano

    Laat voor een mildere smaak de ui en pepers weg.

    Smakelijk

Recepten

SOEPEN

SALADES

SCHOTELS

BIJGERECHTEN

DIVERSEN