RECEPT VAN DE WEEK
-
OOSTERSE BOERENKOOL STAMPOT
aantal personen: 4
Ingredienten:
- 600 gr boerenkool fijn gesneden
- 1 kg aardappelen geschild
- 2 eetlepels pindakaas
- 1 theelepel sambal manis
- 1 kleine ui gesnipperd
- 1 teen knoflook fijngesneden
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 eetlepel (oosterse wok)olie
- sojasaus
- peper
- gebakken uitjes uit een pot
Bereidingswijze:
Kook de aardappelen met de boerenkool erbovenop gaar in circa 25 min
Bak de ui en knoflook in de olie glazig
Bak de sambal, korianderpoeder en gemberpoeder mee.
Giet aardappelen en boerenkool goed af en stamp
Meng het kruidenmengsel met pindakaas, peper en sojasaus door de stamppot.
Strooi de gebakken uitjes op het bord over de stamppot
Naar smaak meer of minder sambal of kruiden toevoegen
Lekker met kipsate of kruidig gebakken tofu
Eet smakelijk
Probeer deze recepten ook eens
SOEPEN
-
P A K S O I + K O K O S S O E P
Aantal personen: 4
Ingredienten
Paksoi 1x fijngesneden (wit en groen gedeelte gescheiden houden)
Bosuitjes 1 bos in ringen gesneden
Champions 1 bakje in plakjes gesneden
Citroengras 1 stengel
Groentebouillon 1L
Kokosmelk 4dl
Koriander half bosje grof gehakt
Limoen 1
Rode peper 1x in ringen gesneden
Sojasaus 1 scheut
Taghe 1 bakje
Bereiding
Breng de bouillon aan de kook
Voeg de stengel citroengras, de rode peper, de champions, het witte gedeelte van de paksoi, bosuitjes en de koriander (bewaar wat voor de garnering) toe en laat het een kleine 10 minuten zachtjes koken.
Voeg echt op het laatst kort de tauge en paksoi toe, omdat deze knapperig moeten blijven.
´Vis´de stengel citroengras uit de soep. Breng op smaak met een scheutje sojasaus en garneer met koriander.
SMAKELIJK
-
K R U I D I G E S O E P
Kruidige (hoofdgerecht) soep met paksoi, wortel, ei en gerookte tofu/kip
HOEVEELHEID: 3-4 personen
INGREDIENTEN:
- 1 stronk paksoi
- 1 flink wortel (of twee kleinere)
- 1 paprika
- 1 ei per persoon
- 1 pakje gerookte tofu (Jumbo of AH) of gerookte kip
- 2 blokken (kippen)bouillon
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel sambal manis (of meer naar smaak)
- 1 theelepel djahe (gemberpoeder)
- 2 theelepels ketoembar (korianderpoeder)
- Scheut olie
- Citroensap (evt)
- Extra groenten die je in huis hebt, zoals paprika, tauge, (kastagne)champigons, oesterzwam, spitskool
BEREIDINGSWIJZE
- Snipper de ui en de knoflook en bak in de olie glazig.
- Voeg de sambal, gember en korianderpoeder toe en bak even mee
- Voeg 1 liter water toe en 2 bouillonblokjes
- Maak de wortels schoon en snijd in stukken, voeg toe in de pan
- Snijd de ¾ paprika in repen en voeg bij de soep en laat paar minuten koken. Haal daarna 1/3 van de groenten uit de soep en houd apart
- Kook de eieren in een apart pannetje tot ze net hard gekookt zijn.
- Maak ondertussen de paksoi schoon en snijd in grove stukken. Het witte deel mag bij de soep. Laat de soep daarna nog circa 10 min doorkoken tot de groenten gaar zijn.
- Snijd de gerookte tofu in blokjes en bak in de olie of snijd de gerookte kip in reepjes.
- Pureer de soep en breng op smaak met zout (of nog een half bouillonblokje) en peper en een kneepje citroensap.
- Doe de apart gehouden groenten terug in de gepureerde soep en voeg het groen van de paksoi toe en voeg andere groenten toe (bijv in schijfjes gesneden champignons of oesterzwam, heel fijn gesneden spitskool, tauge, het restje in dunne reepjes gesneden paprika). Breng kort aan de kook zodat de groenten warm zijn, maar wel knapperig
- Serveer de soep met de gerookte tofu of de gerookte kip en de gepelde eieren.
- Lekker met naanbrood of een bruin broodje met roomboter
- Extra lekker: wat cashewnoten eroverheen
Smakelijk
-
S L A S O E P
Hoeveelheid: 6 borden
Dit is een perfect recept om sla of andere kwetsbare bladgroente (bijv. spinazie) snel te verwerken.
Zie dit als een basisrecept waarop volop gevarieerd kan worden. Neem bijv. een groentebouillon in plaats van kippenbouillon. Ook met de garnering kun je alle kanten op.
De soep, zonder garnering, is gemakkelijk in te vriezen in porties.
Ingrediënten:
2 uien, gesnipperd
1 grote of 2 kleine kroppen sla (gewassen)
1 grote kruidenkaas type Boursin
1½ liter bouillon (kip of groente)
Evt. room.
Evt. bindmiddel
Zout en peper, Worcestershire sauce
Bereiding:
Fruit de uien aan in een scheut olie of wat boter.
Doe de in stukken gescheurde sla erbij en laat ongeveer 15 minuten mee smoren.
Doe de bouillon erbij en laat nog een kwartiertje zacht koken.
Laat een grote kruidenkaas smelten in de soep en pureer het geheel met een staafmixer tot een mooie gladde massa.
Voeg zout, peper en Worcestershire sauce naar smaak toe.
Doe een scheut room erbij en bind als je dat prettig vindt.
Garnering:
Garnalen, (zelfgebakken) croutons, stukjes gerookte kip, blokjes fris-zure appel, knapperige taugé of bedenk het maar!
Serveren:
Schep aan tafel op in een bord waarin de vulling al ligt.
Lekker met stokbrood en boter.
Smakelijk
-
R O D E B I E T E N S O E P
Ingrediënten:
- 1 kleine rode ui, gesnipperd.
- 1 dunne prei, kleingesneden.
- 500 gram gekookte bieten, grofgesneden.
- 1 tomaat, in parten gesneden.
- 1 Granny Smith, geschild en kleingesneden.
- 1 ½ liter hete (kippen)bouillon,
- 100 ml slagroom.
- Eventueel 2 eetl. wodka.
- 2 theel. honing.
Bereidingswijze:
- Verwarm een scheut olijfolie en bak de ui glazig.
- Voeg prei toe en bak 1–2 minuten onder voortdurend roeren.
- Voeg biet, tomaat en appel toe en roer goed door.
- Schenk bouillon erbij en breng aan de kook.
- Zet het deksel net niet gesloten op de pan en laat 20-25 minuten zachtjes koken.
- Zet dan vuur uit, voeg slagroom toe en pureer met een staafmixer.
- Voeg wodka en honing toe en mix nog een keer kort met de staafmixer.
- Breng stevig op smaak met Worchestershiresauce, tabasco, zout en peper.
Serveer met zure room en dunne plakjes Granny Smith.
Pas op met de honing, te zoet is niet lekker en de bieten hebben zelf ook al veel zoet.
Voor een nog fijner resultaat kan de soep door een fijne zeef worden gewreven.
Deze soep is heerlijk, ziet er echt prachtig uit en misstaat niet bij een mooi etentje.
Smakelijk
-
U I E N S O E P
HOEVEELHEID: 4 personen
INGREDIËNTEN:
- 3 eetlepels olijfolie
- 600 gram uien, in ringen
- ½ theelepel kerriepoeder
- 150 ml droge witte wijn
- 1,5 liter groentebouillon
- 5 takjes tijm
- 8 sneetjes stokbrood (van 1 dag oud)
- 200 gram geraspte (gruyère)kaas
- 4 ovenvaste soepkommen
BEREIDING
- Verhit voor de uiensoep in een soeppan de olijfolie.
- Bak de uiringen 10 minuten op matig vuur, tot ze licht kleuren, zacht en glazig zijn.
- Strooi er de kerriepoeder over en bak nog 1 minuut.
- Schenk de wijn in de pan.
- Voeg ook de bouillon en de takjes tijm toe en laat de soep 30-40 minuten zachtjes trekken.
- Laat de soep bij voorkeur nu afkoelen en zet ’m een nacht in de koelkast voor een extra intense uiensmaak.
- Verwarm de ovengrill voor.
- Breng de soep op smaak met zout en peper en schep in 4 ovenvaste soepkommen.
- Leg de sneetjes stokbrood in de kommen en bestrooi ze royaal met de geraspte kaas.
- Gratineer de soep een paar minuten onder de hete ovengrill tot de kaas bubbelt en begint te kleuren (let op: dit kan snel gaan!).
- Breng op smaak met zout / peper / worcestersaus
VARIATIES:
- Neem andere kaas. Blauwschimmel is heerlijk bij het zoete van de ui.
- Leg sneetjes met kaas bedekt brood onder de grill en leg ze als de kaas gesmolten is in de soep (vind ik niet zo’n gedoe).
- Neem rode uien i.p.v. witte. Laat dan de kerrie weg en voeg rode wijn toe i.p.v. witte.
Eet smakelijk!
SALADES
-
SALADE VAN GEBLANCHEERDE BIETJES
Hoeveelheid: voor 3-4 personen
Ingredienten
– 6 kleinere rode bietjes (of 3 grote) in dunne plakjes gesneden
– Een flinke scheut witte balsamico azijn(of appelazijn of rode/witte wijn azijn)
– 2 eetlepels honing
– Handje walnoten, grof gehakt
– Zachte geitenkaas
– Olijfolie
– Peper en zout
– (Eventueel nog wat rucola of verse dille/peterselie)Bereiding
Zet een pan met een laagje water op en breng aan de kook, hierin blancheer je heel even de plakjes biet. Ik vind het zelf lekker als bietjes nog een bite hebben, heb je je bieten liever helemaal gaar kun je ze ook heel koken en dan in plakjes snijden.
Roer de azijn en de honing goed door elkaar tot de honing is opgelost en marineer hier na het blancheren/koken de plakjes biet in(een uurtje, mag ook langer).
Schik de plakjes biet vlak voor het opdienen op een schaal, brokkel de geitenkaas over de bietjes, strooi de walnoten erover heen. Druppel als laatste wat olijfolie(of een notenolie is ook erg lekker) over de schaal en naar smaak peper en zout.
*en voeg eventueel wat rucola of verse kruiden(peterselie of dille bijvoorbeeld) toe.
Eet smakelijk! -
C O L E S L A W
Aantal personen: 4
Ingredienten :
½ rode of witte kool
2 medium wortels
1 medium rode ui
1 theelepels zout
Dressing:
1 eetlepel geroosterd karwij zaad
1 eetlepel witte wijn of appelazijn
1 eetlepel griekse yoghurt
3 eetlepels mayonaise (als je m minder vet wilt kun je ook half mayo, half griekse yoghurt doen)
1 theelepel honing
1 theelepel dijon mosterd
Zout en peper naar smaak
Bereiding
Rasp de kool op de grove rasp of schaaf fijn met een mandoline. Kneed daarna de kool een paar minuten met 1 theelepel zout in een vergiet en laat een paar uur staan als je tijd hebt. Door het kneden met zout breng je het fermenteringsproces al lichtjes op gang waardoor de kool wat makkelijker te verteren is. Dit eerste deel kun je dus ook al de dag van te voren doen, dat is nog beter.
Rasp (of snij met mandoline) de 2 wortels en snij de ui in dunne ringen. Rooster dan de karwij zaadjes licht in een droge koekenpan, dit meng je samen met de mayonaise, de yoghurt, mosterd, azijn, honing, zout en peper door elkaar. Meng de kool, wortel en ui samen en voeg de dressing toe. Wees voorzichtig met zout want er zat ook al zout op de kool, maar de dressing mag ook best een beetje zoutig smaken, de smaak verdunt immers na het mengen met de groenten. Laat de slaw nog een uurtje voor het serveren staan zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
Eet smakelijk
-
SALADE VAN SPRUITEN
aantal personen: 4
Ingredienten:
⁃ 2 grote handen spruiten
⁃ 1 kleine friszure appel in stukjes
⁃ Klein handje gedroogde cranberries(of rozijnen)
⁃ Wat geroosterde zonnenbloempitjes
⁃ Wat geschaafde parzmezaanse kaas
Dressing:
⁃ 5 eetlepels olijfolie
⁃ 2 eetlepels citroen(of appelazijn bijv)
⁃ 1 eetlepel honing
⁃ 1 theelepel mosterd
⁃ 1 teen geperste of fijngesneden knoflook
⁃ Zout en peper naar smaakKlop alle ingredienten voor de dressing alvast goed door elkaar en proef even of het zuur, zout en zoet genoeg is. Een dressing mag best sterk smaken, je mengt het immers nog met de salade daarna. Was de spruiten en snij ze heel fijn, kan met een scherp mes maar kan ook met een mandoline als je die hebt. Meng daarna de dressing erdoorheen samen met de cranberries, appelstukjes en zonnebloempitjes en bestrooi als laatste met de geschaafde parmezaanse kaas.
Eet smakelijk
SCHOTELS
-
B L O E M K O O L A A R D A P P E L S C H OT E L
HOEVEELHEID: 3-4 personen
INGREDIENTEN:
• 700 gram aardappelen
• 1 bloemkool
• 3 dl melk
• 70 gram boter
• 70 gram bloem• zout, peper, nootmuskaat
• 2 theelepels tijm
• 2 eieren
• 100 gram rauwe ham (liefst Parmaham )
• 50 gram geraspte Parmezaanse kaasBEREIDINGSWIJZE
Schil de aardappelen en was deze. Kook de aardappelen gaar en snij ze in plakjes. Was de bloemkool en verdeel in kleine roosjes. Kook de bloemkool beetgaar in water met zout. (Bewaar 2 dl van het kookvocht van de bloemkool). Laat de bloemkool goed uitlekken. Snij de rauwe ham in reepjes en bak deze in een droge Koekenpan knapperig.
Saus: Smelt de boter. Voeg de bloem in een keer toe. Goed roeren en even laten garen. Melk + het overgebleven kookvocht beetje voor beetje toevoegen tot een dikke saus ontstaat. Maak de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Neem de saus van het vuur. Klop de eieren los en meng deze door de saus.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe een laagje van de saus in een ruime ovenschaal. Leg hierop de helft van de aardappelschijfjes. Bestrooi met wat tijm. Meng de bloemkoolroosjes en de gebakken reepjes ham door elkaar. Verdeel de bloemkoolroosjes over de aardappelschijfjes. Dek af met de rest van de aardappelschijfjes en bestrooi deze weer met wat tijm. Giet de rest van de saus over de schotel en strooi er een laagje Parmezaanse kaas over.
Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak de bloemkoolschotel in +/- 30 minuten mooi bruin.
Smakelijk -
P R E I T A A R T
Hartige preitaart! Je kunt alle kanten op met deze hartige taart. Meer prei, meer broccoli of zelfs met andere groenten.
Aantal personen: 4-5 personen
Ingrediënten:
- 1 hartige taart bodem of bladerdeeg (indien mogelijk niet uit diepvries)
- 2-3 prei
- 1 doosje champignons
- 1 broccoli
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 200 gram spek (kan ook met hamblokjes of zalm)
- 5 eieren
- Peper en kruiden naar smaak
- Hoge springvorm (lage vlaaivorm kan ook)
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bereid taartbodem voor met bladerdeeg of hartige taart deeg.
- Was de prei en snij deze in ringen.
- Snipper de ui, snij de champignons in plakjes en de broccoli in roosjes.
- Snij de knoflook fijn of gebruik een knoflook pers.
- Bak de spekjes uit in een koekenpan totdat ze knapperig zijn.
- Haal de spekjes uit de pan maar laat het spekvet in de pan achter.
- Fruit de uitjes in het spekvet.
- Voeg de champignons, knoflook en broccoli toe en bak enkele minuten mee.
- Voeg de prei toe en laat deze slinken.
- Voeg als laatste weer de spekjes toe en haal de pan van het vuur.
- Roer de eieren met mixer en breng op smaak met een beetje peper en kruiden
- Meng de eieren door het preimengsel.
- Roer het geheel goed door elkaar en giet in de springvorm.
- Bak de taart voor ongeveer 45-50 minuten in de oven of totdat deze gaar is.
Eet smakelijk!
-
O V E N R I S O T T O
Risotto is altijd lekker, maar vaak bewerkelijk. Deze ovenrisotto is supermakkelijk, want de oven doet het meeste werk! Heerlijk na een dag in de koude buitenlucht.
HOEVEELHEID: 3-4 personen
INGREDIENTEN:
Een bloemkool, wit, groen
of paars in kleine roosjes
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 grote ui, gesnipperd
– 1 grote teen knoflook gesnipperd
– 250 gram arborio risottorijst-125 ml witte wijn
– 600 ml bouillon (kip, kruiden of groente)
– 200 gr feta (1 pakje)
– 2 a 3 sneetjes droog brood
– Tijm, peper
BEREIDINGSWIJZE– Kook de bloemkoolroosjes in 5 tot 10 min net tegen beetgaar aan. Giet ze af.
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Gebruik bij voorkeur een pan die in de oven kan, dat scheelt afwas.
– Verhit de olijfolie en bak de ui en knoflook in 5 min glazig.
– Voeg de risottorijst toe en laat nog 1 min bakken.
– Blus alles af met een scheut witte wijn en roer dan rustig de bouillon erdoor.
– Meng de bloemkoolroosjes door het rijstmengsel en kruimel 150 gram feta kaas erdoorheen.
– Zet de pan met de deksel erop in het midden van de oven. Als je geen ovenvaste pan hebt, schep het mengsel dan in een schaal en dek goed af met aluminiumfolie zodat het vocht in de schaal blijft.
– Zet de oven terug naar 160 graden en bak de risotto in circa 25 min gaar of tot alle vloeistof is opgenomen.
– Maal ondertussen het droge brood fijn, roer er de rest van de feta door heen, peper en tijm toevoegen.
– Haal het deksel van de pan, strooi het kruimelmengsel erover en bak nog 5 min tot het broodkruim mooi bruin is.VARIATIE:
– Neem ipv feta andere kaas, zoals gorgonzola, geitenkaas of gryuere.
– Bak met de ui en knoflook gerookte spekjes mee
– Werkt ook goed met broccoli
– Meng eens wat gehakte hazelnoten of amandelen door het kruimelmengselSmakelijk
-
AARDAPPELGRATIN
aantal personen: 4
Ingredienten:
- 500 gram aardappelen
- Boter
- Zout, peper, nootmuskaat
- 150 gram geraspte gruyere-kaas
- 1 ei
- 2 dl slagroom of koffieroom
Bereiding:
- Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes, evt. met een kaasschaaf. Als je dit met een kaasschaaf doet dan is het verstandig om een vork in de aardappel te steken als handvat bij het schaven.
- Leg deze plakjes in een beboterde vorm (b.v. quiche vorm).
- Strooi tussen de laagjes steeds wat zout, gemalen peper, nootmuskaat en de helft van de geraspte kaas.
- Klop 1 ei los met 2 dl. room en de rest van de kaas.
- Schenk dit mengsel over de aardappelen.
- Zet 45 min. in een voorverwarmde oven van 175°. Evt. iets langer tot de gratin mooi goudbruin is.
- Deze gratin is al een dag van te voren te maken en kan dan worden opgewarmd in een oven van 170˚. Leg een stuk aluminiumfolie over het oppervlak als dit te bruin dreigt te worden.
Aardappel gratin Variaties:
- Varieer met kaassoorten.
- Leg dunne plakjes biet of wortel tussen de plakjes aardappel.
- Maak de gratin met zoete aardappel.
- Steek uit de gratin sterren of andere vormen met een steker. Maak dan wel eerst de hele gratin los van de bodem omdat de uitgestoken vormen anders moeilijk uit de vorm te halen zijn.
Smakelijk
-
B O E R E N K O O L O V E N S C H O T E L
INGREDIËNTEN: 2-3 personen
- Boerenkool, 10 grote bladeren
- Ui
- ½ chorizoworst
- ½ theelepel chilivlokken
- 1 theelepel venkelzaadjes
- 1 theelepel tijm
- Tomaten, genoeg om bovenkant van het gerecht te bedekken.
- Brie of camembert, genoeg om bovenkant van het gerecht te bedekken.
- Ingevette ovenschaal
- Voorverwarmde oven op 200˚C
BEREIDING
- Scheur de boerenkool los van de nerf, was en snijd in niet te fijne stukken. Mag iets grof blijven.
- Snipper de ui.
- Snijd de chorizo in kleine stukjes.
- Snijd de tomaten in plakken.
- Snijd de kaas in plakken.
- Bak de chorizo in een droge (hapjes)pan op matig vuur.
- Zodra er vet loskomt, voeg je de ui toe.
- Laat 5 minuten zachtjes smoren.
- Doe de kruiden erbij.
- Voeg nu, in gedeeltes, de boerenkool toe en laat slinken. Laat dit geheel 15-20 minuten stoven onder een deksel.
- Proef en voeg evt. wat zout toe.
- Doe alles over in de ovenschaal.
- Beleg met tomaten en leg de kaas hier bovenop.
- Zet de schotel in de voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is en wat kleurt.
Lekker met gebakken aardappelen.
VARIATIES:
- Laat evt. chilivlokken weg als je kiest voor een scherpe chorizo.
- Neem een ander soort worst, spekreepjes of neem (vegetarisch) gehakt.
- Neem andere kaas.
Smakelijk
BIJGERECHTEN
-
C O U R G E T T E Z O E T Z U U R
Ingrediënten:
- 2 courgettes (niet die hele grote), geschild, in blokjes of schijfjes.
- 1 grote ui, gesnipperd
- 30 gram zout
- 3 ½ dl. gewone natuurazijn
- 180 gram suiker
- 1 theelepel venkelzaad
- 1 ½ theelepel mosterdzaad
- 1 ½ theelepel koenjit (geelwortel, kurkuma)
Bereidingswijze:
- Bestrooi gehakte courgettes en ui met het zout en laat 2 uur intrekken. Daarna afspoelen en laten uitdruppelen.
- Meng azijn, suiker en kruiden in een pannetje.
- Breng aan de kook en laat 2 minuten koken.
- Haal van het vuur af en doe courgettes en ui in dit vocht en laat 1 uur marineren.
- Kook alles vervolgens nog 4 minuten.
Het mengsel kan nu in brandschone jampotjes worden gedaan. Zet even ondersteboven en laat afkoelen.
Mijn ervaring is dat de kleuren op den duur wat fletser worden en de smaken scherper. Eet daarom lekker snel op en maak nieuwe als je weer nodig hebt.
Heerlijk op een boterham met kaas of als frisse tegenhanger bij een andere maaltijd.
Eet smakelijk!
-
G E R O O S T E R D E W O R T E L
Voor 2-4 personen
Ingredienten:
– 500/700 gr wortels
– Harissa (of sambal of gewoon wat lekkere gedroogde kruiden zoals gemalen korianderzaad/komijn en paprikapoeder.)
– 3 eetlepels olijfolie
– 2 eetlepels citroen sap, en rasp vaneen halve citroen citroen
– 4 flinke eetlepels tahin
– Wat water voor de dressing
– 4 takjes peterselie of munt of bieslook of iets anders wat je lekker vindt.Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden, snijd de wortel met het groene topje er nog aan door de helft of door 4(afhankelijk van de grootte) en leg op een bakplaat. Meng de harissa(of de sambal of de gedroogde kruiden genoemd hierboven) met de olie en bestrijk hiermee de wortels. Rooster de wortels ongeveer 25 min.
Ondertussen maak je de dressing, rasp de helft van de citroen en pers daarna de citroen uit. Voeg dit toe aan de tahin in een kommetje en voeg dan beetje bij beetje wat water toe, begin met 2 eetlepels. De tahin met water zal er eerst wat geschift uitzien maar als je blijft roeren wordt het weer dikker. Voeg dan water toe totdat je de gewenste dikte hebt, een beetje zoals dunne yoghurt. Voeg dan nog peper en zout, en meer citroensap als je wilt, naar smaak toe. Voor het uitserveren verdeel je de dressing en verse kruiden over de warme wortels. Eetsmakelijk!
Nog een extra tuinbonentip:
Tuinbonen koken in gezouten water, afgieten, een scheut mooie olijfolie erover, peper en zout en vers bonenkruid. Ook lekker als hapje als er maar weinig tuinbonen zijn!
Smakelijk -
G E R O O S T E R D E B L O E M K O O L
Van roosteren in de oven krijgt bloemkool
een beetje een nootachtige en aardse
smaak. Wordt ook wel omschreven als
echt herfst-eten. Dat nootachtige haal
je nog extra op door de bloemkool voor
het bakken in de oven te bestrooien met
gehakte nootje. In dit recept gebruikte
ik hazelnoten, maar amandelen of walnoten
is ook lekker.Aantal personen 4
Ingrediënten
– Een bloemkool, wit, groen of paars
– Teentje knoflook
– Klein handje hazelnoten (of amandelen, walnoten)
– Twee plakken harde kaas (belegen, oud of geitenkaas)
– Een scheut olijfolie (nog lekkerder: pompoenpit-olie)
– Snufje zout en peper naar smaakBereidingswijze:
– Verwarm de over voor op 200 graden. (hetelucht oven).
– Breek de bloemkool in vrij grote roosjes. De dikste roosjes snijd je een keer overlangs doormidden, zodat ze allemaal ongeveer even dik zijn. Vooral bij de paarse bloemkool ziet dit er prachtig uit! Leg de bloemkool in een ovenschaal of bak-tray.
– Maak van de overige ingrediënten een mix door ze in het hakbakje van de blender fijn te malen. Giet er zoveel olie bij, dat het een beetje een dikke kruimelige substantie wordt.
– Verdeel het notenmengsel over de bloemkoolroosjes.
– Rooster circa 25 min in midden van de oven tot de bloemkool beetgaar is.
Lekker met:
– Salade met geitenkaas en venkelschijfjes.
– Om helemaal voor koken zonder pannen te gaan, kun je aardappelen in frieten snijden, besprenkelen met zonnebloemolie en deze 15 min eerder dan de bloemkool in de oven te zetten.
Smakelijk -
G E M A R I N E E R D E P O M P O E N
HOEVEELHEID: 2-4 personen (afhankelijk van grootte van de pompoen)
INGREDIËNTEN:
- 1 pompoen door de helft en dan in plakken gesneden van 1 a 1,5 cm
- 1 grote ui grof gesneden
- 5 eetlepels sojasaus of tamari
- 1 flinke eetlepel honing
- 1 eetlepel citroensap
- 2 tenen knoflook fijn gesneden of geperste knoflook
- 1 eetlepel geraspte verse gember
- Eventueel nog wat chilisaus of chilivlokken als je van pittig houd
- 2 eetlepels olie (sesamolie past er goed bij)
BEREIDING
Meng de ui en pompoen door elkaar, mix dan alle ingrediënten voor de marinade. Verdeel en meng de marinade goed over de pompoen en ui. Het is lekker als het een paar uur kan marineren maar dat hoeft niet persee. Dan mag het de oven in op 180 graden voor 20-25 minuten. Schep de pompoen wel af en toe om en check of het gaar is voor het serveren.
Eet smakelijk!
-
P R E I V I N A I G R E T T E
Dit recept wordt in Frankrijk veel gegeten als voorgerecht. In een wat grotere hoeveelheid ook heerlijk als lunchgerecht of bijgerecht bij een BBQ.
Aantal personen: 3-4 personen
Ingrediënten:
2-3 prei
Vinaigrette:
1 eetlepel witte (wijn)azijn
1 dl. olie
½ theelepel mosterd
½ theelepel suiker
Zout & peper naar smaakBereidingswijze vinaigrette:
Los suiker, mosterd, zout en peper kloppend op in de azijn.
Voeg, al kloppend met een kleine garde of een vork de olie druppel voor druppel toe tot het een mooie dressing is.Bereidingswijze prei:
Gebruik het zachte, witte deel van de prei (niet het harde groene gedeelte)
Maak de prei goed schoon en probeer de stukken prei zo lang
mogelijk te laten.
Kook de prei (niet te) gaar en giet af.
Leg de prei in de vinaigrette en laat hierin afkoelen.Serveren:
Schep de prei met de vinaigrette op een schaal.
Bestrooi evt. met peterselie, fijngehakt ei, uitgebakken spekjes of
wat je maar lekker en/of leuk vindt.
Lekker met grof brood erbij.Smakelijk
-
C U R T I D O
In Zuid-Amerika zeer geliefd bij broodjes met draadjesvlees. Ondertussen lijkt het ook erg op de duitse en oostenrijkse zure rauwkost. Voor wie kool wil leren fermenteren is dit een mooi instaprecept. Superlekker als winterfrisse salade en lang houdbaar!
Ingrediënten
1 middelgrote kool in dunne reepjes (witte kool of rode kool)
2 wortels, geschrapt en geraspt
1 kleine ui in dunne plakjes
1 eetlepel gedroogde oregano
100 ml (cider)azijn
1 eetlepel zout
2 jalepeno pepers en/of 1 theelepel cayennepeper (eventueel)
1 weckpot van 2 liter of grote augurkenpot
Bereidingswijze
- Meng de kool, de wortels, ui, oregano, azijn, en zout in een grote kom. Leg er een bord op en laat het 1 uur staan op kamertemperatuur.
- Meng en kneed met je handen het mengsel goed door, zodat de kool vocht loslaat. Laat weer even staan en kneed dan weer door. De kool wordt langzaam een beetje zachter.
- Voeg evt jalepeno pepers en cayennepeper toe.
- Schep het gekneusde mengsel in een steriele pot en druk alles stevig aan zodat de kool onder water staat.
- Draai het deksel op de pot en draai weer een klein stukje terug zodat de ontsnappende gassen eruit kunnen of klem de weckpot vast.
- Laat het gerecht tenminste 1 dag op kamertemperatuur fermenteren in een donkere ruimte. Hoe langer je fermenteert, hoe zachter de textuur en hoe zuurder de smaak.
- Zet de pot in de koelkast zodra je tevreden bent met de smaak, de fermentatie stopt dan. De kool is nu enkele maanden houdbaar in de koelkast
Variaties:
Gebruik een rode ui bij rodekool
Gebruik dille ipv van oregano
Laat voor een mildere smaak de ui en pepers weg.
Smakelijk
-
Roergebakken rode kool met gember en appel
Aantal personen: 4-6
Ingredienten:
- 1kg rode kool
- 2 appels
- 2cm gember
- olie
- 50ml Japanse sojasaus
- 1 sinaasappel
- zout
- versgemalen peper
Bereiding:
Snijd de rode kool in dunne reepjes. Snijd de appel in blokjes. Schil de gember. Verhit olie in de wok en roerbak de rode kool met de appel en rasp de gember erboven. Blus af met de sojasaus en rasp de sinaasappel erboven. Breng op smaak met zout en peper en roer tot de kool beetgaar is.
Smakelijk
-
BIETEN BLINI’S MET TOPPING
Bietenblini’s zijn kleine gerezen pannekoekjes die je kunt serveren als amuse, als voorgerecht of bij het kerstontbijt. Door te variëren met de topping maak je precies datgene wat past bij jou kerstmenu. Feestelijk, makkelijk en lekker!
Amuse voor 4 personen, voorgerecht voor 4 personen of ontbijtgerecht voor 4 personen (je houdt pannenkoekjes over, dus gebruik ze vooral voor verschillende maaltijden
Deze Blini’s zijn heerlijk Ingrediënten
- 100 gram bloem
- 1 ei
- Zout
- 0,5 zakje bakpoeder
- 125 ml melk
- 125 gr gekookte en gepureerde biet
- Kneepje citroensap en rasp van ¼ citroen
- Olijfolie om te bakken
- Toppings:
- 50 gr creme frais, dille, 2 theelepels kappertjes, gerookte zalm, restje gesnipperde bietjes
- 50 gr verse geitenkaas, 1 verse vijg , balsamicocreme
- 50 gr griekse yoghurt, 2 theelepels merikswortelpuree, bieslook, gerookte makreel
- 50 gr volle kwark, handje bosbessen, honing (speciaal voor bij het ontbijt)
Voorbereiden:
- Maak een beslag van bloem, ei, snufje zot, bakpoeder en melk.
- Pureer de biet en meng met citroenrasp en kneepje citroensap door het beslag
- Verhit de roomboter in een koekenpan. Bak 8 blini’s van circa 10 cm doorsnede. Voor de amuse maak je ze nog kleiner, ter grootte van een poffertje, maak dan 2 stuks pp.
- Laat blini’s afkoelen en verdeel de blini’s over de borden. Beleg elke blini met:
- een lepel crème frais gemengd met dille en gehakte kappertjes en gerookte zalm en gesnipperde bietjes
- een lepel romige geitenkaas en een stuk verse vijg in plakjes en een scheutje balsamico creme
- een lepel griekse yoghurt gemengd met merikswortelpuree en bieslook en gerookte makreel erop.
- een lepel kwark, bosbessen en een straaltje honing
Smakelijk
-
MOUSSE VAN GEITENKAAS MET RODE BIETJES
Aantal personen: 4-6
INGREDIËNTEN
- 200 gram verse geitenkaas
- 100 ml slagroom
- 50 ml mascarpone
- 150 gram goed gaar gekookte blokjes rode biet
- Garnering
BEREIDINGSWIJZE
- Klop de mascarpone los met een vork
- Prak/roer de geitenkaas hier doorheen tot je een glad en smeuïg mengsel hebt.
- Pureer de bietjes met een staafmixer of door een passe-vite.
- Schep de puree van de bietjes door het andere mengsel
- Klop de slagroom zo stijf mogelijk en spatel deze voorzichtig door het pureemengsel zodat er een mooie luchtige mousse ontstaat.
- Doe de mousse over in een spuitzak of in een bak en zet nog enkele uren om op te stijven in de koelkast.
- Schep of spuit de mousse in een glas.
- Garneer met wat alfalfa of milde spruiten.
- Bestrooi met wat (gehakte) noten.
- Lekker met knapperig brood
- Dit gerecht is eenvoudig een dag van te voren te maken
VARATIES
- Neem een zachte kruidenkaas i.p.v. geitenkaas
- Serveer dit als amuse in een glaasje of op een amuselepel
De heerlijke mouse -
SPRUITJES MET MOSTERDSAUS
Aantal personen: 4
INGREDIËNTEN
- 500 gram spruiten
- Boter 50 gram of olie
- Scheutje droge witte wijn
- Kippen- of groentebouillonblokje
- 2-3 sjalotjes in heel dunne plakjes gesneden
- Kookroom of crème fraîche
- Mosterd
BEREIDING
- Maak de spruitjes schoon en snijd ze doormidden.
- Breng in een grote pan gezouten water aan de kook en kook de spruitjes hierin 3 minuten.
- Giet af en laat goed uitlekken.
- Verwarm de boter of olie in een platte pan.
- Bak de spruitjes ongeveer 5 minuten, tot ze goudbruin zijn.
- Doe de sjalotjes, een beetje witte wijn en een verkruimeld bouillonblokje bij de spruiten en voeg er een scheutje water aan toe.
- Laat de spruitjes nog een paar minuten zacht bakken, roer af en toe om. Let op dat ze niet te zacht worden.
- Voeg er 1-2 eetlepels mosterd aan toe (soort en hoeveelheid naar persoonlijke voorkeur) en net zoveel kookroom of crème fraîche als u lekker vindt.
- Laat het geheel nog een paar minuutjes op een laag vuur sudderen totdat de saus iets indikt.
- Breng op smaak met zout en peper.
De verrukkelijke spruitjes VARIATIE
- Voeg uitgebakken spekjes toe.
- Doe er geraspte kaas i.p.v. mosterd bij.
- Laat sjalotjes en wijn weg.
-
GEBAKKEN SPRUITJES
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 400 gram spruiten
- 100 gr bio spekjes
- 1 rood uitje
- 1 snuf nootmuskaat
Bereiding:
Breng een pan met water aan de kook en blancheer de spruitjes 2 minuten totdat ze nog net niet beetgaar zijn en laat uitlekken. Bak ondertussen de uien en spekjes gaar, voeg de spruiten toe en bak mee totdat ze beetgaar zijn (of nog zachter mocht je dat lekkerder vinden, ik vind het lekkerder als ze nog een bite hebben). Voor het serveren kun je er nog een snufje nootmuskaat toevoegen.
Eet smakelijk
DESSERT
-
CHOCOLADE WORTEL TAART
Ingrediënten:
Voor de cake
- 125 g zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 150 g fijne kristalsuiker
- 80 g geraspte wortel
- 185 g gemengde gedroogde vruchten
- 90 g grof gehakte pure chocolade
- 30 g gedroogd en geraspt kokos
- 2 eieren, losgeklopt
- 90 g boter, gesmolten
- 40 g walnoten, gehakt
Voor de creme
- 125 g roomkaas
- 30 g boter
- 80 g poedersuiker, gezeefd
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C (voor hetelucht). Vet een ondiep bakblik van +/- 20 x 20 cm licht in en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier.
Zeef het meel en de kaneel in een grote kom. Roer de kristalsuiker, wortel, gedroogde vruchten, chocolade en het kokos erdoor. Voeg de geklopte eieren en de gesmolten boter toe; meng alles goed door elkaar.
Spreid het mengsel gelijkmatig uit in het bakblik en strijk het oppervlak glad. Bak de taart in ca. 30 minuten goudbruin. Laat hem afkoelen in het bakblik en stort hem op een plat oppervlak.
Gebruik een elektrische mixer om de roomkaas en boter in een kleine kom tot een glad mengsel te kloppen. Voeg de poedersuiker toe en klop nog eens 2 minuten – of tot het mengsel licht en luchtig is. Afhankelijk van de gebruikte roomkaas kun je nog 1 theelepel water toevoegen om het mengsel zachter te maken. Spreid het roomkaasmengsel over de taart uit met een paletmes en strooi er de walnoten over.
heerlijke wortel-choco taart Eet smakelijk
-
P O M P O E N C U R R Y
HOEVEELHEID: 4 personen
INGREDIËNTEN:
- 400 gram kipfilet, in blokjes (vega kip stukjes kan ook)
- 1 theelepel geelwortel (kurkuma)
- 3 eetlepel zonnebloemolie
- 3 lente uitjes, bolletjes en groen appart fijngesneden
- 2 flinke eetl milde currypasta (bijvoorbeeld Patak’s)
- 1 oranje zonpompoen (ongeveer 1350 gram) schoongemaakt in blokjes
- 1 kip of groente bouillonblokje
- 400 ml kokosmelk
- 1 rood pepertje fijngehakt (eerst zaadjes verwijderen)
- 450 gr grofgehakte diepvriesspenazie
BEREIDING
Hussel de kipblokjkes om met een flinke snuf zout en de geelwortel. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een braadpan en bak de kop al omscheppend op matig tot hoog vuur 4-5 min (afhankelijk van grootte van de stukjes) Haal uit de pan en bewaar. Verhit nog 1 eetlepel olie en roerbak de gehakte uibolletjes ongeveer 1 minuut. Voeg de currypasta toe en roerbak nog 1 minuut. Doe de pompoenblokjes, de kokosmelk en eventueel het fijngesneden pepertje in de pan. Breng zachtjes aan de kook en laat +/- 10min sudderen tot de pompoen net niet gaar is. Doe de bevroren spinazie en het groen van de lente-ui erbij. Schep om en laat nog 5-6 min sudderen tot de pompoen gaar is. Schep tussentijds om. Schep de kip door de curry en laat nog even goed doorwarmen. Maak zo nodig op smaak af met zout en eet met naanbrood en/of pandanrijst.
Eet smakelijk!
DIVERSEN
-
O K O N O M I Y A K I opa en oma yakki
Okonomiyaki is een perfect gerecht voor het verwerken van restjes kool op een andere manier dan je gewend bent, namelijk verstopt in een pannenkoek. Geschikt voor het hele gezin en ondertussen boordevol groenten en lekker hartig. Zie het als een hartige groenten pannenkoek met lekkere toppings erop die je naar hartenlust kunt variëren. Te serveren als lunch of als avondeten met een lekkere salade erbij. Hier wordt dit gerecht Opa en Oma Yakki genoemd, maar dat doet niets af aan de smaak!
Ingrediënten voor 4 personen
Okonomiyaki Voor de okonomiyaki saus:
- 8 el tomatenketchup
- 1 el worcestershiresaus
- 1 theelepel mosterd
- 2 el suiker
- 1 el sojasaus (voorkeur japanse soyasaus voor sushi, evt ketjap manis)
Voor de okonomiyaki:
- 200 gram bloem
- 200 ml bouillon (welke je wilt), lauwwarm of koud.
- 2 eieren
- Snufje zout
- 1 ui gesnipperd (of een halve grote)
- 400 gram kool, gesnipperd (dit kan met alle soorten kool, spitskool, witte kool, palmkool, savoiekool)
- plantaardige (wok)olie
Voor de toppings (kies zelf wat je lekker vindt):
- lente-uitjes, in ringetjes gesneden
- plakjes ontbijtspek
- plakjes gerookte zalm
- blokjes gemarineerde tofu
- mayonaise (evt. gemixt met wat wasabi)
- tuinkruiden als peterselie of bieslook
Bereidingswijze okonomiyaki saus:
Gooi alle ingrediënten bij elkaar in een steelpannetje en verwarm 3 minuten. Zet koel weg in bijvoorbeeld een leeg glazen potje. Deze saus blijft in de koelkast enkele weken goed. Dus maak gerust een extra portie voor een volgende keer.
Bereidingswijze pannenkoek:
Maak een pannenkoekenbeslag van de bloem, bouillon, eieren en zout. Let op dat de bouillon niet te warm is, anders stollen de eieren. Roer de gesnipperde ui en de klein gemaakte kool er doorheen. Houd je van pit? Snipper er dan nog wat knoflook of een halve rode peper doorheen naar smaak.
Verwarm een koekenpan met de olie en schep er een dikke laag van het mengsel in. Leg plakjes ontbijtspek (of zalm) er bovenop. Laat een paar minuten bakken en draai de pannenkoek dan om door hem op een bord te laten glijden, met behulp van een ander bord om te keren en dan weer in de pan te laten glijden. Bak de andere kant mooi bruin. Het kost ongeveer 10 minuten om alles te garen. Houdt de pannenkoek warm terwijl je de rest van het beslag bakt of gebruik twee pannen tegelijk.
Garneer de pannenkoek met de okonomiyaki saus, mayonaise, bosuitjes, tofublokjes (als je voor de vega variant gaat). Lekker met salade
Smakelijk
-
P O M P O E N C U R R Y
HOEVEELHEID: 4 personen
INGREDIËNTEN:
- 400 gram kipfilet, in blokjes (vega kip stukjes kan ook)
- 1 theelepel geelwortel (kurkuma)
- 3 eetlepel zonnebloemolie
- 3 lente uitjes, bolletjes en groen appart fijngesneden
- 2 flinke eetl milde currypasta (bijvoorbeeld Patak’s)
- 1 oranje zonpompoen (ongeveer 1350 gram) schoongemaakt in blokjes
- 1 kip of groente bouillonblokje
- 400 ml kokosmelk
- 1 rood pepertje fijngehakt (eerst zaadjes verwijderen)
- 450 gr grofgehakte diepvriesspenazie
BEREIDING
Hussel de kipblokjkes om met een flinke snuf zout en de geelwortel. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een braadpan en bak de kop al omscheppend op matig tot hoog vuur 4-5 min (afhankelijk van grootte van de stukjes) Haal uit de pan en bewaar. Verhit nog 1 eetlepel olie en roerbak de gehakte uibolletjes ongeveer 1 minuut. Voeg de currypasta toe en roerbak nog 1 minuut. Doe de pompoenblokjes, de kokosmelk en eventueel het fijngesneden pepertje in de pan. Breng zachtjes aan de kook en laat +/- 10min sudderen tot de pompoen net niet gaar is. Doe de bevroren spinazie en het groen van de lente-ui erbij. Schep om en laat nog 5-6 min sudderen tot de pompoen gaar is. Schep tussentijds om. Schep de kip door de curry en laat nog even goed doorwarmen. Maak zo nodig op smaak af met zout en eet met naanbrood en/of pandanrijst.
Eet smakelijk!