PERSBERICHT – Het nieuwe normaal? Wij eten lokaal! (16-03-2022)

Het nieuwe normaal? Wij eten lokaal!

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen vraagt coöperatie Herenboeren Land van Weert  aandacht voor een stimulerend voedselbeleid gericht op duurzame voedselproductie. Tijdens een rondleiding op zondag 20 maart ontvangen deelnemers meer informatie over lokaal verbouwd voedsel.

Landelijk is goed te merken dat veel mensen zich door corona meer bewust zijn geworden van de herkomst van hun voedsel. De lange afstand maakt de toelevering kwetsbaar en de vervoerskilometers zijn niet goed voor het klimaat. Via de keuze voor hun voedsel hebben burgers invloed op hun omgeving.

Community Supported Agriculture
De afgelopen jaren zijn steeds meer boeren en burgers gaan samenwerken aan nieuwe manieren van voedsel verbouwen en verkopen. Zo zijn door het hele land CSA’s gestart. CSA staat voor Community Supported Agriculture, een vorm van landbouw die door de gemeenschap wordt ondersteund. Boeren zijn verzekerd van afzet doordat ze met burgers afspraken hebben gemaakt over de afname van hun producten. Burgers zijn op deze manier verzekerd van verse en lokale groente, fruit, vlees, brood, kaas, eieren en zuivel, vaak aangevuld met producten van de Bio-groothandel.

Kennismakingsweekend 19 en 20 maart
In Nederland zijn er nu in totaal meer dan 100 CSA tuinderijen, 14 Herenboerderijen, en zo’n 25 Voedselcoöperaties of buurtmarkten. En dat aantal blijft almaar maar toenemen. In het weekend van 19/20 maart zullen door het hele land (online) kennismakingsbijeenkomsten plaatsvinden. Deze locaties zijn te vinden via de website www.wijetenlokaal.nl , evenals meer informatie over een stimulerende voedselvisie.

Rondleiding op Boerderij Altweert
Een van deze tuinderijen/CSA’s/coöperaties is de Herenboerderij Altweert in Weert. Wat de Herenboeren willen is gezond en lekker eten voor een goede prijs. Ze willen erop kunnen vertrouwen dat hun eten eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur.

Omdat er veel belangstelling is voor duurzame voedselproductie, organiseren de Herenboeren bij de start van de lente een rondleiding. Deze vindt plaats op zondag 20 maart om 10.00 uur. Aanmelden kan via:  Rondleidingen – Herenboeren Land van Weert

Deel dit bericht: