Herenboeren interview (5) Tiny van den Wittenboer (21-03-2020)

­­Alle mooie dingen beginnen klein

In deze onzeker tijd waarin het Corona-virus onze wereld noodgedwongen kleiner maakt, realiseren we ons eens te meer hoe goed het is om lokaal voedsel te produceren. Lokaal, duurzaam en biologisch. Tiny van den Wittenboer is ruim twee jaar geleden lid geworden van Herenboeren Land van Weert. Hij zet zich in als secretaris en geeft leiding aan de commissie beheer onroerend goed.
Tiny: ‘Het concept Herenboeren sprak me meteen aan. Sowieso omdat ik het belangrijk vind dat we weer in contact komen met ons voedsel, zodat we weten wat erin zit en waar het vandaan komt. Maar ook omdat het een praktisch initiatief is. Erover praten vind ik niet zo nuttig, de handen uit de mouwen wel.’

En de handen gáán uit de mouwen. Tiny: ‘Op de klusdag in februari hebben we met twintig man coniferen omgezaagd, dakgoten schoongemaakt, de varkensstallen leeg gemaakt en nieuwe boompjes ingekuild. Binnenkort is er een boomplantdag en ook daarvoor zijn heel veel aanmeldingen. Ik had dat eigenlijk niet verwacht, zoveel vrijwillige inzet. Er komt heel veel energie vrij! Ik denk dat mensen behoefte hebben om samen bezig te zijn, samen te lunchen en samen een bijdrage te leveren. Aan ons als bestuur de taak om richting te geven aan die energie. We proberen zoveel mogelijk leden te bereiken.’

Geen tijd? Geen probleem!

Maar Tiny benadrukt dat de inzet van leden vrijwillig is. ‘Als je een drukke baan hebt, jonge kinderen of om welke andere reden dan ook niets op of om de boerderij kunt doen, dan ben je even welkom als lid! Vooral jonge gezinnen zullen niet veel tijd over hebben. Terwijl de boerderij juist ook voor hen super leuk en leerzaam kan zijn. Het concept is gebouwd en berekend op de professionele inzet van de boer en loonwerkers. De vrijwillige inzet van leden richt zich op de klussen die om het boerenbedrijf heen georganiseerd worden, zoals het opruimen van de stallen, de uitgifte van producten straks en het geven van workshops, bijvoorbeeld over het inmaken van voedsel.’

Extra fruit en noten

‘Dat het concept gebaseerd is op professionele inzet zorgt voor een stevige basis’, vervolgt Tiny. ‘Alles wat we daar vrijwillig omheen kunnen doen is extra. Mooi voorbeeld daarvan zijn de extra bomen en hagen die we gaan planten, met onder andere bessen, frambozen en noten. Dat zijn arbeidsintensieve producten die niet machinaal geoogst kunnen worden. Dat gaan we met leden doen. En mocht dat niet met al het extra fruit lukken, dan is dat geen ramp: de vogels en insecten zijn er blij mee en dat is weer goed voor de biodiversiteit! Ook iets dat heel belangrijk is binnen het Herenboeren-concept.’

Kleinschalig en praktisch

Herenboeren Land van Weert telt nu 151 leden (320 monden) en er is nog ruimte voor zo’n 40-45 leden. Tiny: ‘Ook dat kleinschalige kan ik erg waarderen. Hier geldt niet ‘hoe meer, hoe beter’. Zo blijft het behapbaar en blijven de leden met elkaar in verbinding. 9 mei 2020 zal de eerste uitgifte zijn. Een bijzonder moment waar we enorm naar uitkijken. De eerste producten van onze eigen boerderij. Wat zal dat smaken!! Het resultaat van de beslissing van een paar mensen om gewoon te beginnen. En dat is waar het om draait: waar je ook woont en wie je ook bent: als je wilt kun je morgen starten met een Herenboerderij. Alle mooie dingen beginnen klein. We pretenderen niet de waarheid in pacht te hebben. Er zijn landelijk heel veel mooie initiatieven op dit vlak. Maar onze boerderij levert zeker een bijdrage. En dat voelt goed.’

Bekijk hier onder een filmpje waarin Tiny zijn visie verder uitlegt.

Deel dit bericht: