Herenboeren interview (4)

Waarom is Herenboeren een goed idee?

We vragen het aan Daan de Ridder, sinds 1 februari officieel de boer  van Herenboeren Land van Weert.


Een beetje overdonderd is Daan de Ridder wel, de kersverse boer van Herenboeren Land van Weert. Sinds hij met zijn vrouw Maaike en dochter Ronja (3) naar Weert kwam, ontving hij zoveel lieve en hartverwarmende reacties! Daan: ‘We hebben de afgelopen jaren gezocht naar een plek om te wonen en werken. Hier vallen alle puzzelstukjes op hun plek.’

De boerderij aan de Grotesteeg is de afgelopen week gevuld met leven. Als we Daan, Maaike en Ronja opzoeken, wordt er in huis nog volop geverfd en geklust. In de keuken wordt een appeltaart gebakken, Ronja zit aan tafel te schilderen en Daan zwaait zijn broer en familie uit. Daan: ‘Het voelt zo goed om hier te zijn. Het is een prachtige plek met enorm veel mogelijkheden. De klanten hebben we al haha, nu nog de gewassen. De komende weken wordt de infrastructuur van de boerderij aangelegd, zoals dewaterleidingen, paden en de omheining. Begin maart gaan de eerste bomen de grond in. Ik kan niet wachten. Maar we zullen geduldig moeten zijn. De natuur heeft tijd nodig.’

Wie is Daan?

Daan is opgegroeid op een kleinschalige boerderij die onderdeel was van een zorginstelling. De boerderij voorzag de gemeenschap – inclusief de circa tien gezinnen die daar woonden en werkten – van eten. Daan: ‘Als kind wist ik al: ik ga ook boer worden. Ik vond het geweldig.’ Na de Vrijeschool ging Daan in Dronten naar Warmonderhof, de biologisch-dynamische landbouwopleiding. Hij werkte enkele jaren op een zorgboerderij om zeven jaar geleden naar Engeland te vertrekken. Daar woonde en werkte hij zes jaar samen met Maaike op Tablehurst Farm, een biologisch dynamische boerderij. Hij deed ervaring op met veel dieren, zoals koeien, varkens, kippen, schapen, maar ook met akkerbouw en mechanisatie. Maaike is opgeleid in de tuinbouw en gaat meewerken op de boerderij. Daan: ‘Het boeren volgens de principes van de natuur en het volgen van de seizoenen, is voor ons heel belangrijk. Ook het samenwerken in een groep is voor ons een tweede natuur. We zochten een plek waar we vanuit die ideeën verder konden bouwen en waar we als gezin konden settelen in Nederland. Die plek hebben we gevonden!’

Biodynamisch

Daan: ‘We willen de boerderij, samen met de leden, toekomstgericht en duurzaam opbouwen. We hebben een biologisch-dynamische achtergrond en daar past de filosofie van de herenboeren goed bij. Er ligt al een mooi inrichtingsplan, dat samen met experts is ontwikkeld. Verder willen we zoveel mogelijk zelfvoorzienend worden, de meeste kringlopen sluiten, goed met de bodem omgaan en zo min mogelijk fossiele brandstoffen gebruiken, bijvoorbeeld door het gebruik van tractors te minimaliseren. Hoe we het exact gaan doen, dat overleggen we natuurlijk met het bestuur en de leden. Sommige werkzaamheden zijn heel arbeidsintensief, zoals het zelf opkweken van je plantgoed en het maken van je eigen compost. Hoe ver je daarin gaat, ligt ook aan de hulp van leden.Dat zullen we stap voor stap uitbouwen.’

Wat vinden jullie goed eten?

Daan: ‘Ik geloof heel erg in de kracht van lokaal voedsel: de bodem waar je woont, bezit de voedingsstoffen die jij nodig hebt. Ook zijn we ervan overtuigd dat eten meer voedingsstoffen en weerstandsbevorderende stoffen bevat als gewassen hun levenscyclus kunnen volmaken, als kringlopen gesloten worden en als gewassen de tijd
krijgen. Vanuit die gedachten kiezen we ook voor rassen die soms wat meer tijd nodig hebben. Dat verdien je terug in smaak en gezondheid. De dynamische kant van biologisch-dynamisch gaat daarin nog een stapje verder en kijkt ook naar de werking van de kosmos. De stand van de maan heeft bijvoorbeeld invloed op de waterstanden en
sapstromen in planten en bomen. Daar houden wij rekening mee. Er zit zoveel intelligentie in de natuur, dat moet je benutten!’

Intuïtie

Terwijl Maaike een kleurige wortel-bietensalade mengt, zoekt Daan tussen de verhuisdozen naar schilderpapier. Binnenkort wordt Ronja 4 jaar en gaat ze naar de Vrijeschool in Roermond. Daan: ‘Vanuit intuïtie maak je altijd de juiste keuzes voor dat moment. Daar geloven we in. Ik vind het spannend wat er allemaal op ons af gaat komen
en hoe we het allemaal zullen organiseren. Maar het voelt goed en ik heb er alle vertrouwen in dat we de Herenboerderij samen met de leden uitbouwen tot een duurzame plek met gezonde en lekkere producten. Laat dat voorjaar maar komen!’

Bekijk hier onder een filmpje waarin Daan zich presenteert.