Herenboeren interview (3) Ron Geurts en Caesarine Mertens, initiatiefnemers (09-01-2020)

Waarom is Herenboeren een goed idee?

We vragen het aan Ron Geurts en Caesarine Mertens, initiatiefnemers van Herenboeren Land van Weert.


“HET VOEDSEL VAN DE HERENBOERDERIJ IS GEZOND, DICHTBIJ EN PUUR. WE WILLEN DE VERBINDING MET ONS ETEN TERUG.”

  1. Hoe kwamen jullie op het idee om een Herenboerderij in Weert te starten?

Caesarine: “Ik las een oproep in de krant: ‘Herenboeren gezocht’. Het sprak me meteen aan! In de supermarkt weet ik niet meer wat ik moet kopen. Biologische groenten uit Spanje of niet-biologische uit Nederland? Als er al groeten uit eigen land zijn… Door met een groep mensen een eigen boerderij op te richten, krijgen we weer grip op ons voedsel.”

  1. Waarom wil je grip op je voedsel?

Ron: “Voedsel is een primaire levensbehoefte. Ik vind het zorgelijk dat we het contact ermee verloren zijn. Gemaksvoedsel vol toevoegingen voert in veel supermarkten de boventoon. Met de Herenboerderij willen we gezond en puur voedsel dichtbij huis beschikbaar maken. Milieuvriendelijk, diervriendelijk en met veel meer smaak.” 

  1. Wat wil je bereiken?

Caesarine: “In plaats van commentaar te leveren dat het anders moet, kan ik nu daadwerkelijk iets doen. Concreet iets bijdragen. En ook de plastic verpakkingen zijn in onze boerderij niet nodig. Zo dragen we niet alleen bij aan onze eigen gezondheid maar ook aan het milieu.”

  1. Het gaat nu echt gebeuren!

Ron: “Inderdaad! We zijn al bijna vier jaar onderweg en hebben al diverse locaties onderzocht. Locatie AltWeert is nu helemaal rond. Het is een perfecte plek dicht bij de stad,  een historische “bolle akker” en diverse gebouwen vol mogelijkheden. Hier is meer dan honderd jaar kleinschalig geboerd, in een gesloten systeem, zoals wij het ook voor ogen hebben. Ook de boer die in loondienst komt, is in zicht. Overigens is bij ons de boer de heer, niet andersom. We doen het echt samen! Met respect voor mens, dier en landschap.” 

Bekijk hier onder een filmpje waarin Ron Caesarine hun ideeën  en beweegredenen verder uitleggen.

Deel dit bericht: