Herenboeren Interview (1) Peter Bongers, penningmeester (30-11-2019)

Waarom is Herenboeren een goed idee?

We vragen het aan Peter Bongers, penningmeester Herenboeren Weert


“IK GELOOF IN EEN ANDERE MANIER VAN VOEDSEL PRODUCEREN”

  1. Waarom ben jij Herenboer?

“Ik ben ervan overtuigd dat de manier waarop onze economie en landbouw op dit moment zijn ingericht – vanuit groei en efficiëntie – niet meer goed is. Met de 7,7 miljard mensen op deze aarde en het huidige consumptieniveau putten we letterlijk onze grondstoffen en bodem uit. Het concept Herenboeren staat voor lokaal en puur voedsel produceren, biologisch en biodivers, waarbij de kracht van de natuur wordt benut. Dit past bij mijn visie en bij hoe ik wil leven.”

  1. Wat vind jij het belangrijkste effect van Herenboeren?

“Dat we verspilling en vervuiling tegengaan. Als je hoort dat we wereldwijd 40 kilo eten per persoon per jaar weggooien! Op de herenboerderij produceren we exact wat we nodig hebben, niet meer en niet minder. Een herenboerderij is een circulair systeem waarin ook het afval een functie heeft, bijvoorbeeld als voer voor de varkens. Ook een belangrijk voordeel van de herenboerderij vind ik dat er geen plastic verpakkingen meer nodig zijn en dat er veel stappen uit de retailketen worden weggehaald. Minder transport en minder tijdsverspilling waarin de kwaliteit van het voedsel wellicht achteruit gaat. Het eten komt rechtstreeks van het land op je bord. Lekker toch!?”

  1. Wat vind je van de coöperatie?

“Ik geloof in een olievlek: als je met vijf initiatiefnemers bent en je neemt ieder vijf personen mee, dan ben je al met 30. Als ook die vijf personen enthousiast zijn, zullen zij ook vijf personen meenemen. Zo ging het ook bij Herenboeren Weert. Denk er wel even over na voor je lid wordt: je moet er zelf in geloven. Het is namelijk geen gespreid bedje, eerder een ontdekkingsreis. Het heeft tijd nodig en geduld. Komkommers zullen krom zijn. De oogst kan tegenvallen. We bewandelen wegen die nog niet eerder bewandeld zijn. Maar ik heb er alle vertrouwen in. Er is veel kennis en expertise aanwezig in de coöperatie en de betrokkenheid is groot. De energie komt echt van onderop.”

Bekijk hier onder een filmpje waarin Peter zijn ideeën verder uitlegt.

Peter Bongers

Interview Peter Bongers

Deel dit bericht: