Even voorstellen: De kruidentuinwerkgroep

In een reeks interviews maken we kennis met de diverse groepen en individuen die ervoor zorgen dat onze coöperatie blijft draaien en die er mede voor zorgen dat we elke week ons oogstpakket kunnen ophalen.

In dit interview de kruidentuin-medewerkers Marianne Schreuders en Elly Misdom.

Wie zijn de mensen in de werkgroep?

Marianne en Elly zijn lid van de Herenboeren sinds 2019.

Marianne startte in de communicatiegroep in de periode dat we nog geen boerderij hadden en is hierin nog altijd actief.

Ze begon samen met Elly met het opzetten van de kruidentuin op 27 februari 2021. Ze waren allebei al vroeg geïnteresseerd in de toepassingen van allerlei kruiden.

Zo heeft Marianne veel inspiratie opgedaan tijdens de periode dat ze aan de Middellandse Zee woonde, waar behalve in de keuken ook kruiden werden gebruikt voor bijvoorbeeld versieringen, om insecten te weren en om kwade geesten buiten het huis te houden.

Elly is ook altijd met kruiden bezig geweest, zelfs haar trouwkaart was versierd met kruiden.

Ze zijn vanuit niets gestart met de kruidentuin en zoals ze zelf zeggen door schade en schande steeds wijzer geworden, bijvoorbeeld door de 2 afgelopen zomers die heel erg droog waren.

De kruidentuin is een aanvulling op het Herenboerenconcept en is geïnspireerd door de oude kloostertuinen waar men naast een moestuin ook een aparte kruidentuin had.

 

Wat is er sinds de start allemaal gerealiseerd?

Initieel waren er op de boerderij alleen een paar stroken met een beperkt aantal kruiden zoals bieslook, peterselie en selderij.

Er werd toen aan iedereen gevraagd om ideeën te opperen hoe de kruidentuin er uit zou kunnen zien. Dit resulteerde in onze huidige kruidentuin, waarvoor het ontwerp gemaakt is door onze voormalige stagiaire Miriam. Het ontwerp bestaat uit cirkels, met elk een eigen thema.

Zo zijn er kruiden voor in de keuken en kruiden om thee te maken. De cirkels worden omrand door een gedeelte met eetbare bloemen en mediterrane kruiden. Het totaal aantal soorten kruiden is ongeveer 30 en er zijn 8 soorten eetbare bloemen.

In elk seizoen is er wel iets dat bloeit en zelfs in deze koude, natte dagen van het jaar staan er nog kruiden die geplukt kunnen worden zoals de rozemarijn, salie, kerrieplant en tijm.

Er is afgelopen jaar ook een picknicktafel en bank geplaatst voor iedereen die even uit wil rusten tussen de kruiden en de vele insecten die er rondzwermen. Op dit stukje land zijn veel bijen, vlinders en spinnen te bewonderen. Afgelopen jaar is de koninginnepage-rups hier gespot en verder groeien er ook aparte paddenstoelen.

 

Het werk bestaat voor een groot deel uit het bijhouden en onkruid-vrij maken van de perken. Hierbij komen er voortdurend uitdagingen op het pad, zoals de droge zomers afgelopen jaar en het hardnekkige onkruid dat tussen de planten groeit.

 

Alle kruiden en bloemen kunnen door Herenboeren zelf geplukt worden.

Marianne en Elly proberen zoveel mogelijk aanwezig te zijn op de zaterdagen tijdens de uren van de uitgifte. Ze kunnen dan informatie geven over het toepassen van kruiden. Vaak worden er ook recepten uitgewisseld.

Ook veel kinderen weten vaak de verschillende kruiden te benoemen, mede door de kennis die ze hebben opgedaan in het Herenboerenklasje.

Wat staat er nog te gebeuren in de nabije toekomst?

In maart start het 3 seizoen waarin weer enkele veranderingen doorgevoerd worden. Zo wordt de peterselie voortaan in de kas geteeld en wordt de dille later in de zomer nog een keer gezaaid zodat het seizoen wordt verlengd.

Er staat nog een aantal zaken op het wensenlijstje zoals het verfraaien van de sokkel waarop de zonnewijzer staat en het plaatsen van een informatiebord.

Verder zijn er ideeën over een droogkast waarin kruiden gedroogd kunnen worden met behulp van zonnewarmte.

Op 1 juli wordt een workshop over theekruiden georganiseerd. Meer informatie daarover wordt in een van de komende nieuwsbrieven gepubliceerd.

En goed nieuws: er is een nieuwe medewerkster in de werkgroep: Irma Lalieu.

Uiteraard is iedereen die interesse heeft om mee te werken in de kruidentuin van harte welkom. Meer informatie bij de kruidendames op de zaterdagen.

Kruidentuin overzicht luchtfoto

Deel dit bericht: